ALMANYA'DA YAZILIMCI OLMAK

İngiltere'de En Çok Talep Gören 6 Programlama Dili blog yazımız çok sevilince, benzer bir içeriği Almanya için de hazırlamak istedik. Pek çok genç yazılımcının Almanya'ya taşınmak ve orada çalışmak istediğini biliyoruz. Bu yazımızda Almanya'da yazılımcı olarak çalışmak nasıl bir deneyim, bunu başarmak için neler yapabilirsiniz, bunlardan bahsedeceğiz.

ALMANYA'DA YAZILIMCI OLMAK

Almanya'da "haftada 4 gün çalışma" tartışmaları devam ederken, Berlin, Hamburg, Münih ve Köln gibi şehirler çalışanların ilgi odağına yerleşti. Gündemde olan Almanya iş arama vizesi de son yıllarda yazılımcıların tercih ettiği bu ülkeyi daha da popüler bir hale getirdi. Mühendislerin de Almanya iş arama vizesine başvurmaları mümkün olduğu için, kılavuz niteliğindeki bu yazımızda bu bilgiye de yer vermek istedik.


Almanya'da Yazılımcı Olmak

Yüksek maaşlar ve global şirketlerde çalışma imkanları nedeniyle öne çıkan Almanya'da nasıl yazılımcı olunabilir? Gelin bu çok sorulan sorunun cevabını birlikte öğrenelim. 

Almanya'daki yazılım mühendisliği pozisyonları genellikle yüksek talep görür ve uluslararası adaylara açıktır.

Özgeçmişinizi Hazırlayın:

  • İyi bir CV (Lebenslauf) ve niyet mektubu (Anschreiben) hazırlayın.
  • İş deneyiminizi, eğitim geçmişinizi ve teknik becerilerinizi vurgulayın.
  • Detaylı ve düzenli hazırlanmış CV'ler Alman işverenler için önemlidir.

CV Hazırlarken İki Önemli İpucu:

Teknik Becerilerinizi ve Projelerinizi Detaylandırın:

  • Beceriler: Programlama dillerinizi, çerçevelerinizi, araçlarınızı, veritabanlarınızı ve diğer ilgili teknik becerilerinizi açıkça listeleyin. Alman işverenler kesinliğe değer verir, bu nedenle spesifik olun. Örneğin, "Java'da deneyimli" demek yerine, yeterlilik seviyenizi ve aşina olduğunuz çerçeveleri veya araçları belirtin, örneğin "Java'da yetkin, Spring Boot ve Hibernate'te kapsamlı deneyime sahip" gibi.
  • Projeler: Rolünüzü ve kattığınız değeri vurgulayarak üzerinde çalıştığınız projeleri açıklayın. Hem profesyonel çalışmaları hem de önemli kişisel veya açık kaynaklı projeleri dahil edin. Kullanılan teknolojileri, çözdüğünüz sorunları ve projelerin sonuçlarını detaylandırmak için madde işaretleri kullanın. Mümkünse, başarılarınızı ölçmek için "sayfa yükleme süresini %30 azalttım" veya "kod kapsamını %50'den %80'e çıkardım" gibi metrikler sağlayın.

Özgeçmişinizi Alman Stiline Uyarlayın:

  • Yapı: Almanca özgeçmiş (Lebenslauf) tipik olarak iyi yapılandırılmış ve tablo şeklindedir. İsim, adres, iletişim bilgileri ve profesyonel bir fotoğraf (Bewerbungsfoto) gibi kişisel bilgilerinizle (Personalien) başlamalı, ardından mesleki deneyiminiz (Berufserfahrung), eğitiminiz (Bildungsweg), teknik becerileriniz (IT-Kenntnisse) ve sertifikalar veya diller gibi ek nitelikler için bir bölüm (Zusatzqualifikationen) yer almalıdır.
  • Kısalık ve Açıklık: Alman işverenler özlü ve anlaşılır olmaya önem verirler. Özgeçmişinizin iki sayfadan uzun olmamasına dikkat edin. Uzun paragraflardan kaçının ve taramayı kolaylaştırmak için madde işaretleri kullanın. Deneyimlerinizi en son işinizden başlayarak ters kronolojik sırayla listelediğinizden emin olun.
  • Kişisel Bilgiler: Alman CV'leri geleneksel olarak doğum tarihi ve medeni durum gibi diğer bazı ülkelere göre biraz daha fazla kişisel bilgi içerir, ancak bunlar daha az yaygın hale gelmektedir ve isteğe bağlıdır. Bunları eklemeyi seçerseniz, kişisel bilgiler bölümüne yerleştirin.

Ek ipucu: Eğer mümkünse, CV'nizi anadili Almanca olan veya Alman iş piyasasını bilen bir profesyonele inceletin.

Dil Şartlları:

  • Almanca bilginiz varsa, bunu CV'nizde belirtin. İngilizce de teknoloji sektöründe yaygın olarak kullanılmaktadır.
  • Eğer Almanca biliyorsanız, sertifika veya dil seviyenizi CV'ye ekleyin. Eğer Almanca bilmiyorsanız bu iş bulamayacağınız anlamına gelmez çünkü Almanya'daki pek çok teknoloji şirketi sadece iyi seviye İngilizce şartı koşmakta.

İş Arama Platformları:

  • LinkedIn ve Glassdoor gibi sosyal medya iş ağlarından yararlanın.
  • StepStone, Indeed, Monster gibi Almanya'ya özgü iş bulma sitelerini kullanın.

Şirketlerin Kariyer Sayfaları:

  • İlgi alanınıza giren şirketlerin kariyer sayfalarını düzenli olarak kontrol edin.

Network Oluşturun:

  • Profesyonel ağınızı genişletmek için etkinliklere, konferanslara katılın veya online forumlar ve gruplara katılın.

Vize Durumunuzu Kontrol Edin


Almanya'da En Çok Talep Gören Programlama Dilleri

Elbette hızla değişen teknoloji, revaçta olan programlama dilleri üzerinde de etkili. Yine de Almanya'da çeşitli sektörlerde sürekli olarak yüksek talep gören bazı programlama dilleri var. İşte bunlardan bazıları:

JavaScript: Web geliştirmenin bel kemiği olan JavaScript, React, Angular ve Vue.js gibi framework'lerle birlikte hem front-end hem de full-stack pozisyonları için oldukça rağbet görüyor.

Java: Kurumsal ortamlarda, finansal hizmetlerde ve Android uygulama geliştirmede yaygın olarak kullanılır. Spring ve Hibernate gibi Java çerçeveleri de talep görmektedir.

Java ve JavaScript Eğitimlerimiz

Python: Veri bilimi, makine öğrenimi ve arka uç web geliştirme alanlarındaki uygulamalarıyla bilinir. Django ve Flask gibi çerçeveler yaygın olarak kullanılmaktadır.

Python Eğitim Kataloğu

C++ ve C#: C++ genellikle sistem/yazılım geliştirme, oyun geliştirme ve yüksek performanslı uygulamalar için kullanılır. C# kurumsal uygulamalarda popülerdir ve .NET çerçevesinde yoğun olarak kullanılır.

SQL: SQL bilgisi veritabanı yönetimi için çok önemlidir ve genellikle back-end ve full-stack roller için diğer programlama becerilerine ek olarak gereklidir.

TypeScript: Angular ile kullanımı ve JavaScript kodunun sürdürülebilirliğini geliştirme yeteneği nedeniyle popülerlik kazanıyor.

Introduction to TypeScript Eğitimi

Swift: iOS mobil uygulama geliştirme için Swift ana dildir ve Apple ürünlerinin popülerliği göz önüne alındığında oldukça değerlidir.

Kotlin: Java'nın yanı sıra Android geliştirme için resmi olarak desteklenen dil olan Kotlin, popülaritesinde önemli bir artış gördü.

Gelişen teknoloji ortamında, bulut bilişim, konteynerizasyon ve DevOps uygulamaları gibi daha geniş trendlerin farkında olmak da önemlidir, çünkü ilgili araçlara ve dillere aşinalık (bulut hizmetleri için Go, otomasyon için Python veya sunucusuz bilişim için JavaScript gibi) belirli bir programlama dilindeki uzmanlık kadar önemli olabilir.

DevOps Institute Eğitimleri

Bulut Bilişim Eğitimleri


Almanya'da Yazılımcı Olarak İş Bulmak Kolay Mı?

Almanya'da programcı olmak hem ödüllendirici hem de zorlayıcı olabilir. Almanya, güçlü bir teknoloji sektörüne sahip güçlü bir ekonomiye sahiptir ve yetenekli programcılar için önemli bir talep vardır. İşte dikkate alınması gereken birkaç nokta:

  • Çalışma Kültürü: Almanya, iş-yaşam dengesine net bir vurgu yapan yapılandırılmış bir çalışma ortamı ile bilinir. Standart çalışma saatlerine ve geniş tatil sürelerine genellikle uyulur.
  • Yüksek Standartlar: Beklenen iş kalitesi yüksektir. Hassasiyet ve titizliğe değer verilir ve uygun eğitim ve sürekli eğitime güçlü bir vurgu vardır.
  • Yenilikçilik: Almanya otomotiv, imalat ve biyoteknoloji gibi birçok alanda teknolojik yeniliklerin ön saflarında yer alır ve bu da programcılar için teşvik edici fırsatlar sağlayabilir.
  • Dil Engeli: Birçok teknoloji şirketi çalışma dili olarak İngilizce kullansa da, Almanca bilmek, özellikle işyerine entegrasyon ve işle ilgili belgeleri anlamak için gerekli olabilir. Ancak, büyük çok uluslu şirketlerde veya yeni kurulan şirketlerde İngilizce yeterli olabilir.
  • Vize ve Bürokrasi: AB dışından geliyorsanız, karmaşık olabilen vize sürecini ve Alman bürokrasisini aşmanız gerekecektir.
  • Ücretlendirme ve Yan Haklar: Programcılar için maaşlar rekabetçidir ve Almanya kapsamlı bir sosyal güvenlik sistemine sahiptir.

IT Çalışanları için En İyi Şehirler:

  1. Berlin: Almanya'nın startup başkenti olan Berlin, canlı bir teknoloji sahnesine sahiptir ve özellikle İngilizce dilinde faaliyet gösteren startup'larda programcılar için çok sayıda fırsat sunmaktadır.
  2. Münih: Çok uluslu şirketlerin varlığı ve gelişen bir startup ekosistemi ile güçlü BT sektörü ile tanınır. Ayrıca otomotiv ve yüksek teknoloji endüstrileri için de bir merkezdir.
  3. Frankfurt: Almanya'nın finans başkenti olan Frankfurt'ta FinTech sektöründe ve büyük finans kurumlarında programcılara talep vardır.
  4. Hamburg: Özellikle medya ve e-ticaret sektörlerinde kurumsal ve startup fırsatlarının bir karışımını sunar.
  5. Stuttgart: Giderek daha fazla yazılım çözümüne ihtiyaç duyan birçok otomotiv şirketine ve tedarikçilerine ev sahipliği yapmaktadır.
  6. Köln ve Düsseldorf: Bu şehirler teknolojinin giderek daha önemli bir rol oynadığı medya şirketleri ve ticaret fuarlarıyla tanınmaktadır.

Bu kılavuzda yer alan programlama dillerini sıfırdan öğrenmek istiyorsanız, aşağıdaki eğitimleri inceleyebilirsiniz. Eğer daha deneyimli bir yazılımcı olarak kendinizi geliştirmek istiyorsanız, ileri seviye programlama eğitimlerimiz için bize ulaşın, sizin için en doğru eğitimi beraber bulalım. Almanya'da yazılımcı olarak iş bulmak ve çalışmak için ilk adımı bugün atın ve Bilginç IT Academy'nin tecrübelerinden faydalanın!

 

Kıbrıs'ta hızla gelişen teknoloji endüstrisinin sınırsız fırsatlarını keşfetmek için geniş BT eğitim kataloğumuzu keşfetmeye hazır mısınız? Lefkoşa, Girne, Gazimağusa veya Lefke fark etmeksizin, istediğiniz yerde istediğiniz eğitimi düzenleyebiliriz. Sınıf eğitimlerimizin yanı sıra, evinizin rahatlığında çevrim içi eğitimlerimizi de tercih edebilirsiniz. Sizin ve ekibinizin ihtiyaçlarına özel olarak hazırladığımız eğitim ve sertifikasyon programlarıyla becerilerinizi geliştirin. Kataloğumuzda, programlama, veri analizi, bulut bilişim, kişisel gelişim, siber güvenlik, proje yönetimi, gibi birçok konuda, aradığınız her türlü eğitimi bulabilirsiniz. Yeni beceriler kazanarak, eğitim veya sertifikasyon programımızı tamamladığınızda rakiplerinizden bir adım önde olacaksınız. Uzman eğitmen kadromuzla düzenlediğimiz eğitimlere katılarak, Kıbrıs'taki iş piyasasında ihtiyaç duyulan beceri setlerini edinin ve kariyerinizi ileri taşıyın. Avrupa'nın en kapsamlı eğitim kataloglarından birini size sunuyoruz! Kurslarımız ve sertifika programlarımız hakkında daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçin.




Eğitimlerle ilgili bilgi almak ve diğer tüm sorularınız için bize ulaşın!

İlgili Eğitimler

Son Blog Yazılarımız

Yakın tarihte açılacak eğitimler

Sitemizi kullanarak çerezlere (cookie) izin vermektesiniz. Detaylı bilgi için Çerez Politika'mızı inceleyebilirsiniz.