Linux Nedir? Avantajları ve Dezavantajları
Kişisel bilgisayarların hepsi çalışmak için bir işletim sistem sistemine (OS) ihtiyaç duyarlar. Bunun en başlıca örnekleri, hepimizin bildiği:
Bu yazımızda özel olarak Linux’tan bahsedecek olsak da, gelin öncelikle bir işletim sistemi ne gibi işleri yerine getirir, neleri ayarlar inceleyelim ve ne kadar önemli bir şey olduğunu anlayalım.
İşletim Sistemlerinin Görevleri
İşletim Sistemi esasında bilgisayar programıdır. Bilgisayarınızı açtığınız zaman çalışan ilk yazılım odur. İşletim Sistemi kendisini hafızaya yükler ve ardından bilgisayardaki kullanılabilir kaynakları yönetmeye başlar. Aslında kullanıcı ile fiziksel bilgisayar arasındaki köprü görevi görür diyebiliriz. Kullanıcı bir işlemi yerine getirmeye çalıştığı zaman gerekli olan kaynaklara ulaşır, müsaitliğini kontrol eder, hafızada gerekli ayarlamaları yapar ve kullanıcının isteğini yerine getirmeye başlar. Bilgisayar aslında bir hafıza ve işlemciyi ortaklaşa kullanmaya çalışan yazılımlar bütünüdür diyebiliriz. İşletim sistemi, bu yazılımlar arasındaki sıralamayı ayarlar, çakışmaları önler ve aynı zamanda istenilen tüm durumların da gerçekleşmesine imkan tanır. Biraz daha teknik konuşmak gerekirse işletim sisteminin karşıladığı tipik servisler şunlardır:
Linux Nedir ve Ne İşe Yarar ?
Linux yukarıda bahsettiğimiz işleri halleden UNIX tabanlı bir işletim sistemidir. Linux’u Windows yada Mac OS'dan ayıran en önemli özelliği ise, kullanılması ücretsiz olan açık kaynak kodlu bir yazılım olmasıdır. Bu şu anlama geliyor ki, isteyen herkes istediği bir Linux versiyonunu kendi bilgisayarına indirip kurabilir ve , biraz kodlama bilgisiyle, istediği gibi değiştirebilir. Linux dediğimiz zaman akla gelen bir diğer temel kavram ise Terminal, başka bir deyişle Konsol. Linux’ta kullanıcı aktif bir şekilde Terminal’i kullanmakta ve tüm işlerini Terminal üzerinden halledebilmekte. Bu kimileri için bir avantaj iken kimileri içinse büyük bir dezavantaj. Biz de Linux’un ne olduğunu daha iyi anlamak için avantajlarına ve dezavantajlarına detaylıca bakalım o zaman
Linux’un Avantajları:
Linux’un Dezavantajları:
Yaygın Linux Dağıtımları ( Versiyonları ):
İnternet üzerinde Linux tabanlı onlarca alternatif İşletim Sistemi dağıtımı bulunmakta. Bunlardan en çok bilinenleri ise Mint, Ubuntu, Debian, Fedora ve openSUSE. Hangisini tercih edeceğiniz ise zevk meselesi. Hepsi Linux temelli ve aynı şekillerde kullanılıyorlar: Terminal üzerinden.
Sonuç olarak:
Eğer yazılımla uğraşan bir bireyseniz ve bir yazılım geçmişiniz var ise Linux’un size sunduğu sonsuz kontrol ve stabilite hizmetlerinden faydalanmak için bir an bile beklemenize gerek yok. Terminali kullanmayı öğrenmek ise oldukça ufak bir bedel.
Hazar ÇAKIR
Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Öğrencisi
30 yıla yaklaşan deneyimimizle Kıbrıs’ta en iyi BT eğitimini sunarak, sürekli değişen teknoloji sektöründe başarıyı yakalamanıza yardımcı oluyoruz. Veri bilimi gibi en yeni konulardan, Python ve Java gibi programlama dillerine kadar çok çeşitli BT kursları ile her alandaki öğrenme hedeflerini karşılamak için kapsamlı eğitimler sağlıyoruz. Eğitim içeriklerimizin en son endüstri standartlarına uygun olduğundan emin olmak için IBM, Red Hat, Microsoft, Oracle, Agile, Scrum, ISTQB ve Isaca gibi en iyi tedarikçilerle çalışıyoruz. Sektör deneyimli eğitmenlerimiz, ister Lefkoşa veya Girne gibi enerjik şehirlerde olun, ister ülke çapındaki diğer teknoloji merkezlerini keşfediyor olun, BT sektöründe başarılı olmanız için gereken beceri ve bilgileri vererek pratik öğrenme deneyimlerinde size yol gösterir. BT eğitiminde mükemmelliği keşfedin ve teknoloji kariyerinizi geliştirmek için dönüştürücü bir yolculuğa çıkın.