Docker, "bir kez kur, her yerde çalıştır" prensibiyle dağıtılmış uygulamalar için açık kaynaklı bir konteynerleştirme platformudur. Docker hem platform hem de donanımdan bağımsız olacak şekilde tasarlanmıştır, bu nedenle Docker konteyneri bir kez kurulduktan sonra ister dizüstü bilgisayarınızda ister bulutta sorunsuz bir şekilde çalışacaktır.
Konteynerleştirme, bir programın bir sunucuda barındırılmadan önce tek bir şey (yani bir konteyner) halinde paketlenmesini sağlayan sanallaştırmaya benzer ancak farklı bir yaklaşımdır. Her bir konteyner, her bir uygulamayı çalıştırmak için gereken tüm bilgileri ve yapılandırmayı tutar ve sistemler arasında tamamen taşınabilir. Konteynerler, aynı sistemdeki konteynerler arasında kaynak paylaşımı yaparak birden fazla sanal makine çalıştırmanın getirdiği ek yükü azaltır.
Katılımcıların Linux'ta temel terminal komutları konusunda bilgili olmaları beklenir.
Bu eğitim, konteynerlere ve yazılımın arkasındaki fikre girişle başlayarak Docker'ın temellerini kapsamaktadır. Ardından Docker'ı kurmaya ve ilk 'Merhaba dünya' tarzı konteynerlerimizi oluşturmaya bakacağız. Daha sonra bu süreci Dockerfiles ile otomatikleştirmeye ve konteynerlerimizi ana Docker deposuna göndermeye geçiyoruz. Daha sonra konteynerlerle kalıcı verilerin nasıl yönetileceğine ve konteynerlerin birbirine nasıl bağlanacağına daha ayrıntılı olarak bakacağız. Bundan sonra, ana Docker merkezini kullanmak yerine kendi Docker kayıt defterimizi oluşturmaya ve yönetmeye bir göz atacağız. Bu, şirketlerin imajlarını ve konteynerlerini dahili olarak depolamalarına olanak tanıyacaktır. Son olarak, Docker'ın konteynerleri yönetmeye yardımcı olmak için şu anda üzerinde çalıştığı üç araca bir göz atacağız. Compose, tek bir dosyada kurulacak bir veya daha fazla konteyner tanımlamamızı sağlar. Machine, daha sonra konteynerlerimizi dağıtabileceğimiz yeni sanal veya bulut tabanlı makineler kurmamızı sağlar. Son olarak swarm, yüksek replikasyon hizmetlerine ve Docker içinden makine kümelerinin yönetilmesine olanak tanır.
Docker Temelleri uygulamalı bir eğitimdir. Bazı sunumlar ve örnekler gösterilecek, ancak zamanın büyük bir kısmı Docker'ın neler yapabildiğini kendi gözlerinizle görmek için 'eller klavyede' geçirilecektir.
Konteynerizasyona Giriş
Docker dosyaları (Dockerfiles)
Birimler ve Kapsayıcıları Bağlama
Docker Kayıt Defteri
Diğer Araçlar
Sınıf eğitimlerimizi Kıbrıs ofislerimizde düzenlemekteyiz. Kurumunuza özel eğitimleri ise, dilediğiniz tarih ve lokasyonda organize edebiliriz.