Bilhassa yüksek güvenlik ve istikrar özellikleri ve ücretsiz oluşu nedeniyle Linux günümüzün en popüler işletim sistemlerinden biri. Açık kaynak kodlu ve kolay kullanılabilen Linux, sistem yöneticileri ve ağ mühendisleri başta olmak üzere pek çok IT çalışanının öğrenmesi gereken beceriler arasında yer alıyor. Ayrıca, Linux sistemleri, VMware ve XEN gibi sanal ortamların bir parçasını halini almaya başladı. Bu durumda da pek çok farklı Linux eğitim kurumu ve sertifikası olması da oldukça anlaşılır. Bilginç IT Academy olarak, yurt dışı ortaklıklarımız dolayısıyla senelerdir farklı Linux sertifikalarını sizlerle buluşturduk ve bu alanda ciddi bir tecrübe kazandık. Bu yazımızda Linux sertifikalarını inceleyecek ve sizin için en uygun sertifikayı tespit edeceğiz.
Yazımıza bizi çok heyecanlandıran bir duyuruyla başlamak istiyoruz. Linux Professional Institute (LPI) ile ortaklığımız Eylül 2022 itibariyle başladı! LPI, açık kaynak uzmanlarına hitap eden bir global sertifika standardı ve kariyer destek kuruluşudur. 200.000'den fazla sertifika sahibiyle, LPI dünyanın ilk ve en büyük satıcıdan bağımsız Linux ve açık kaynak sertifika kuruluşudur. Bu çok değerli kurumu Türkiye’de temsil edecek ve sınav ve sertifikalarına erişiminizi kolaylaştıracak olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.
Linux’un belki de dünyada en çok kullanılan işletim sistemi olduğunun altını çizerek, son yılların en popüler ve etkili Linux sertifikasyonlarını incelemeye başlayalım.
Red Hat Certified System Administrator (RHCSA)
Red Hat Enterprise Linux, Linux’un ücretli versiyonları arasında en popüler olanı. Kurumsal açık kaynaklı Linux ürünleri arasında ilk akla gelenlerden olduğu için elbette Red Hat’in RHCSA sertifikası da popülerliğini koruyor.
RHCSA Sertifikasını çok detaylı incelediğimiz RHCSA Hakkında Her Şey adlı blog yazımzı muhakkak okuyun!
Bu yıl CompTIA’nın yaptığı araştırmaya göre işverenlerin %92'si, IT sertifikalı kişilerin, olmayanlara göre daha yüksek başlangıç maaşları aldığını söylemiş. Dolayısıyla bu sertifikalar sizin için gerçekten çok değerli!
The Linux Professional Institute (LPI) Sertifikaları
Linux Professional Institute (LPI) ve diğer Linux sertifikaları arasındaki fark nedir?
LPI ve diğer Linux sertifika programları arasındaki en büyük fark, LPI sınavlarının tamamen satıcıdan ve dağıtımdan bağımsız olmasıdır. Bu sayede, LPI sınavlarını tercih edenler çeşitli ortamlarda çalışma esnekliği sağlamak için becerilerini farklı distribütörler arasında kanıtlayabilirler. Red Hat ve Suse gibi satıcıya özel sertifikasyon programları, yalnızca kendi Linux dağıtımlarında test ettikleri sınav sistemlerine sahiptirler. Dolayısıyla sertifikaları da genel geçer prensipte değildir.
LPI ise tüm Linux programlarını kapsar çünkü amacı bir ürün satmak değil, Linux’un popülerleşmesini sağlayan IT profesyonellerinin sayısının artmasıdır. Kar amacı gütmeyen bir organizasyon olan LPI’nin sertifikasyon sınav ücretlerinin rakiplerinden daha uygun olduğunu da söyleyebiliriz.
LPI sınavlarına hazırlanmayı düşünen adayların, sınav başarılarını garantilemek için tercih ettikleri yöntem elbette eğitim. Siz de kariyerinizde böyle bir yol çizmek istiyorsanız eğitim ve sertifikasyon sınavlarıyla ilgili detaylı bilgi almak için hemen bize ulaşın. Ekranın sağındaki İletişim Formu’nu doldurabilirsiniz!
CompTIA Linux+
Pazar trendlerini yakından takip eden popüler Linux sertifikalarından biri de CompTIA Linux+ sertifikası. Bu sertifika, Linux kullanımında yüksek düzeyde yeterliliğin kanıtıdır. Bu son derece saygın profesyonel sertifika aynı zamanda satıcıdan bağımsızdır - yani belirli bir ürün veya şirkete bağlı değildir. Bu açıdan LPI sertifikalarına benzerlik gösterir.
Bu sertifika sınavına girmeyi düşünen adaylar genellikle iş yerlerinde CompTIA ile tanışmış kişilerdir. Bunun sebebi ise, CompTIA Linux+ sınavı için herhangi bir ön koşul bulunmamakla birlikte, adayların sınava girmeden önce Linux işletim sisteminin yanı sıra CompTIA A+ ve CompTIA Network+ ile 12 aylık deneyime sahip olmalarının beklenmesidir.
The Linux Foundation Sertifikaları
Listemizdeki kar amacı gütmeyen organizasyonlardan biri de Linux Foundation. Linux Foundation Certified System Administrator (LFCS) ve Linux Foundation Certified Engineer (LFCE) isimli 2 farklı sertifika sunan kurum, Linux’te yeni uzmanlaşanlar için iyi bir seçenek olabilir. Sertifikasyonların geçerlilik süresi 3 sene olduğu için, bu sertifikaları bir başlangıç gibi düşünerek üzerine ekleyerek kariyerinize devam etmeniz önerilir.
Linux sertifikası almak önemli mi?
IT çalışanları için uluslararası geçerli sertifikalar almak her zaman önemlidir çünkü bu sertifikasyonlar bir konudaki yeterliliklerini ve başarılarını kanıtlamanın en doğru yoludur. Linux becerilerinin önemli olduğu bir iş ilanına başvuru yaparken, CV’nizde bir Linux sertifikanız varsa bu sizi diğer adayların önüne geçirecektir. Linux sertifika programlarımız sayesinde, hayalinizdeki sertifika sınavını kolaylıkla geçebilir ve sertifikanızı CV’nize ekleyebilirsiniz.
Linux sistem uzmanı, Linux işletim sistemi, Linux administrator ve Linux sistem yöneticisi gibi iş ilanlarına başvuru yapan çok sayıdaki aday içinden öne çıkmak için Linux Professional Institute, Red Hat, Linux Foundation, CompTIA, Oracle veya daha farklı bir organizasyonun sertifikasını alıp CV’nize ekleyin. Sertifikalar ve sertifika sınavları hakkında daha fazla bilgi almak ya da sertifika programlarımıza ve eğitimlerimize kayıt olmak için bu sayfadaki formu doldurarak bize ulaşabilirsiniz.