TOGAF NEDİR? TOGAF SERTİFİKASI ALMAK İÇİN 11 NEDEN:
TOGAF Nedir?
TOGAF (The Open Group Architecture Framework), işletmelerin IT mimarilerini planlamak ve tasarlamak için kullanılan gelişimsel bir yöntemdir. TOGAF’ın ABD Savunma Bakanlığı tarafından geliştirilen Technical Architecture Framework’e dayanan ilk versiyonu 1995’te başlamıştır. Kısa süre sonra Savunma Bakanlığı framework'ü, hala yürütmekte olan, Open Group Enstitüsü’ne devretti.
TOGAF, kuruluşlara ihtiyaçlarını karşılayan IT mimarilerini geliştirmede yardımcı olur. Eğitimli TOGAF uzmanları, birçok departmanın yöneticisi ile iletişim halinde olurlar ve IT stratejisinin hızlı ve etkili olarak tasarılanması ve uygulanmasına yardımcı olurlar.
TOGAF Niçin Kullanılır?
TOGAF, bir firmanın kurumsal mimarisini planlamak, tasarlamak, uygulamak ve yönetmek için kullandığı framework'e üst düzey bir yaklaşım benimsemektedir. Kurumsal mimari, dört farklı alana (veri, teknoloji, uygulama ve işletme) ayrılmıştır ve mevcut standart ürün ve teknolojilere göbekten bağlıdır.
Açık sistemler oluşturma blogları kullanan, iş açısından kritik öneme sahip iş uygulamalarını desteklemek için kurumsal çapta teknik altyapıyı uygulayan veya planlayan kuruluşlar, TOGAF kullanmaktan faydalanırlar. TOGAF prensiplerini kullanarak mimarileri tasarlayan ve uygulayan kuruluşlar, riskleri azaltarak açık sistemlerin uygulanmasını kolaylaştırmaya yardımcı olan tasarım ve tedarik şartnamelerinin keyfini çıkarırlar. Ayrıca TOGAF 9 eğitimi ve sertifikası IoT projelerinde çalışmak isteyenler için de oldukça yararlıdır.
TOGAF Sertifikalı Uzmanlar Ne Yaparlar?
TOGAF sertifikalı bir uzman olarak karmaşık teknik süreçleri çözerek “kolaylaştırıcı” görevi görürler. Geliştiriciler ve teknik yöneticiler kurum mimarisi prensiplerinde uzmanlaşmak ve kariyer rotalarını mimar veya üst düzey mimar pozisyonlarında çizmek için TOGAF sertifikası edinirler.
Kurumsal mimarlar (EA), kuruluşların genel iş stratejilerini destekleyen uzun vadeli IT stratejilerini oluştururlar. Teknoloji altyapısı için TOGAF standartlarına dayanarak organizasyonu yönlendirmek için teknoloji ve uygulamalar yol haritasını oluştururlar. Kurumsal mimarlar, teknolojik akışın tüm yönleriyle tanımlanmasından ve IT ve IT etkin süreçlerin baştan sona sorunsuz bir şekilde yürütülmesini sağlamaktan sorumludur.
Genellikle, çeşitli portfolyolardaki dönüşümsel programlar üzerine çalışırken ve bir dizi farklı toplantı ve projeyi yönetirken, şunlara ihtiyaç duyulur:
-Mimari Strateji: mevcut durumun tespiti, dönüşüm, ve stratejiyle izlenecek yol dahil olmak üzere IT mimarisinin tüm yönleri.
-Mimari İnceleme Kurulları: mevcut mimaride yapılacak değişikliklerin tartışılıp onaylandığını periyodik toplantılar.
-Portfolyo Yönetimi: IT mimarisinin durumu ve sağlığıyla ilgilenir.
-Yönetim Kurulları: özellikle güvenlik ve ihtiyaçlar konusunda izlenecek standartlar, politikalar ve protokollerin belirlendiği ortaklar toplantısı.
-Teknoloji Hayat Döngüleri (Technology Life Cycles): kurum tarafından kullanılan çeşitli teknolojiler için değişikliklerin ve modellemenin nasıl uygulanacağını belirler.
Kısacası, TOGAF sertifikalı profesyoneller, bir kuruluşun idealleri ve hedefleri ile bilgi teknolojisi alanları arasında uyum sağlanmasını sağlar. Genellikle stratejik yönetim rolleri olarak kabul edilen TOGAF’ın sertifikasına sahip profesyoneller, büyük kuruluşların önceliklikli olarak aradıkları kişilerdir. Ek olarak, IoT projelerinde çalışmayı düşünen kişiler TOGAF eğitimi ver sertifikasından yararlanabilirler.
Neden TOGAF Sertifikası Edinmelisiniz?
Neden Kurumsal Mimari TOGAF sertifikası edinmeniz gerektiğine dair iki nedeni sizler için derledik:
1. Kurum mimarisine yönelik yüksek talep – IT teknolojisi ve mimarisi firmaların başarısıyla iç içe geçtiği için deneyimli firmalar, işletmelerinin kurumsal mimarisinin hem kısa hem de uzun vadede nasıl yönetildiğini planlamak için TOGAF'ı kullanıyorlar.
2. Ortak dili anlama – TOGAF sertifikalı uzmanlar işletmelerin ihtiyaçlarını tespit etmelerine yardımcı olacak ortak bilgi ve deneyimleri paylaşırlar.
3. Aşamalı yaklaşım – Bu kurum mimarisi sınavının iki aşaması vardır: Foundation ve Certified. Bu yaklaşım, uzmanlara temelleri öğrenmelerini ve uzmanlaştıkça bu bilgiyi geliştirmelerini sağlar.
4. Gelirinizi ve kariyerinizi ivmelendirin – PayScale’a göre, TOGAF sertifikalı uzmanların başlangıç seviyesindeki yıllık gelirleri ortalama 80.000$’ın üzerindedir.
5. TOGAF sertifikası ile yeni fırsatlar keşfedin – Büyük firmalar sertifikayı esas alırlar. Bunun basit bir sebebi var. Sertifika alarak, sektöre, sektör tarafından kabul görmüş bir kuruluştan eğitim aldığınızı ve test edildiğinizi ve bu alanla ilgili kavramlarda uzman olduğunu gösterirsiniz. Bu güven sayesinde, TOGAF'tan sertifika almak size başka türlü mümkün olmayabilecek kapıları açar. Bankalar, hastaneler vb büyük kuruluşların yer aldığı sektörlerde yeteneklerinize güvenecek ve sizden işletme yönetimi sorunlarını çözmenizi bekleyecekler.
6. Alanınızdaki tüm profesyoneller ile ortak bir dil konuşun – TOGAF uzmanı olarak çalışmak iletişim konusunda büyük bir uyum gerektirir. Firmanız için diğer uzmanlarla etkileşim kurmanızı gerektiren bir IT ortamı planlar ve uygularsınız. Sertifikalı bir uzman olarak, alanınızdaki tüm profesyonellerle ortak bir dil konuşmayı öğrenirsiniz. Bu, işbirliğini kolaylaştırır ve ekibinizdeki herkes ile hem fikir olmayı mümkün kılar.
7. Şirketinizin beklentilerini karşılayın – Çoğu firma en az efor ve vakiti ayırarak en fazla işi yapmanın yollarını arar. Bu ilke TOGAF’ın hedefidir. TOGAF eğitimi sizi görevlerinizi nasıl verimli bir şekilde yerine getireceğinizi öğretir. Bu eğitim şirketinizin maliyetlerini düşürür ve kar marjını arttırır.
8. Yönetim becerilerinize odanlanın – TOGAF eğitimi IT’nin teknik ve idari yönlerini bir araya getirmesiyle yöneticiliği arzulayanlar için önemli bir basamaktır. TOGAF uzmanları genellikle IT altyapısını tasarlarken kuş bakışı bir yaklaşıma sahiptirler; bu yüzden bir projeyi uygularken farklı bakış açılarını düşünüp tartmaları gerektiği anlamına gelir. Bu deneyim, onları başvurdukları yönetici pozisyonları için güçlü bir aday haline getirir.
9. Yetenelerinizi ispatlayın – TOGAF onaylı bir sertifika programıdır. İşletmeler için kurumsal mimari konusunda TOGAF ile aynı itibara sahip çok az başka sertifika vardır. Bir TOGAF sertifikası bir güven işaretidir. Firmalar TOGAF sertifikasıyla ispatlanmış bilgilerinize ve yeteneklerinize güvenirler.
10. İş ağı fırsatları – Diğer tüm sertifika programlarında olduğu gibi TOGAF sertifikası edinerek sizlere aynı alandaki diğer uzmanlarla tanışabilirsiniz. İlişkiler geliştirebilir, sektördeki yeni trendleri anlayabilir, TOGAF prensiplerini geliştirebilecek fikirkerinizi paylaşabilirsiniz.
11. Eğitim almak için ön koşul olmaması – Diğerlerinin aksine, TOGAF sertifika almak için herhangi bir ön koşul gerektirmez. Sonuç olarak, IT mimarisi alanında bir kariyer başlatmak isteyen profesyoneller sertifikalı olduktan sonra kolayca buna imkan bulacaklardır.
TOGAF 9 Sınavı ve Sertifika Programının Detayları
- TOGAF 9.2 Foundation (Seviye 1) eğitimini almak için herhangi bir ön koşul yoktur. Herkes yararlanabilir.
- TOGAF 9.2 Seviye 2 sınavına başlamadan önce Seviye 1 eğitimini tamamlamanız gerekmektedir.
- Sınavda başarısız olmanız halinde 30 gün sonra tekrar girebilirsiniz. Fakat, bir yıl içinde sadece üç kere girme hakkınız vardır.
TOGAF Eğitimi
Yetkili eğitim merkezi olarak Bilginç IT Academy, alanında uzman eğitmen kadromuzla, orijinal dokümantasyonlarla akredite bir şekilde TOGAF eğitimleri vermekteyiz. TOGAF'ın son sürümü olan TOGAF 9.2 eğitimimize katılarak Kurumsal Mimari serüveninizi başlatabilirsiniz. Eğitimlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için bize ulaşın:
info@bilginc.com
+90 212 282 77 00