Türkiye’nin Red Hat tarafından yetkili iki eğitim merkezinden biri olarak, çok talep aldığımız konulardan biri de elbette Red Hat. Bu makalemizde, en sık sorulan Red Hat sorularına cevap vereceğiz, işte Red Hat hakkında tüm merak edilenler…
Red Hat Nedir?
1993 yılında Bob Young ve Marc Ewing tarafından kurulmuş olan Red Hat, işletmelere açık kaynaklı ve Linux tabanlı yazılım ürünleri sağlayan çok uluslu bir Amerikan yazılım şirketidir. Günümüzde dünyanın her yerinde ofisleri bulunan Red Hat, kendi kurumsal işletim sistemi Red Hat Enterprise Linux ile büyük ölçüde bağlı haldedir. Açık kaynaklı kurumsal ara yazılım satıcısı JBoss'un satın alınmasıyla Red Hat, bir kurumsal sanallaştırma ürünü olan Red Hat Virtualization'ı (RHV) da hayata geçirdi. Güncel olarak Red Hat, depolama, işletim sistemi platformları, ara katman yazılımları, uygulamalar, yönetim ürünleri ve destek, eğitim ve danışmanlık hizmetleri sağlamaktadır.
Bunların yanı sıra, Red Hat pek çok özgür yazılım projesini oluşturmakta, sürdürmekte ve farklı projelere katkıda bulunmaktadır. Red Hat, şirket birleşmeleri ve satın almaları yoluyla birçok özel yazılım ürünü kod tabanını satın almış ve bu tür yazılımları da açık kaynak lisansları altında yayınlamıştır.
Red Hat Linux Nedir, Ne İçin Kullanılır?
Linux, bir OS yani open source operating system (açık kaynaklı işletim sistemi)’dir. Linux’u benzerlerinden farklılaştıran en önemli özelliği GNU General Public Licence altında yayınlanmış olmasıdır. Yani, herkes bu yazılımı çalıştırabilir, inceleyebilir, paylaşabilir ve hatta değiştirebilir. Değiştirilen kod da yeniden dağıtılabilir ve satılabilir, ancak aynı lisans altında yapılması gerekir. Bu özelliğiyle Linux, Unix ve Windows gibi tescilli ve değiştirilemez olarak sunulan geleneksel işletim sistemlerinden ciddi anlamla ayrılır.
Linux, konteynerler, bulut tabanlı uygulamalar ve güvenlik dahil olmak üzere neredeyse her tür BT girişiminin temelini oluşturabilir.
Red Hat Linux Ücretsiz Mi?
Evet. Yukarıda da açıkladığımız gibi Red Hat Enterprise Linux ücretsiz ve açık kaynaklı bir yazılımdır. Red Hat de, FTP sitesi aracılığıyla tüm kaynak kodunu isteyen herkesin kurumsal dağıtımına sunar.
Red Hat OpenShift Nedir?
İşletmeler, uygulamalarını daha hızlı oluşturmak ve hibrit bulut ortamlarında ölçeklendirmek için Microservices ve Containers kullanır. Bunu yapmak için de önce doğru platformu bulmaları gerekir. Red Hat OpenShift, güvenilir bir temel sunan Kubernetes platformudur. Hybrid ve multi-cloud yani çoklu bulut özellikleri gibi günümüzde işletmelerin ihtiyaç duyduğu özellikleri sağlamaktadır. Red Hat OpenShift, işletmelerin geliştirme ekiplerine yeni uygulamalar oluşturma ve uygulama konusunda güç veren bir platformdur. Bu ekipler, Red Hat’in farklı ortaklarının güvenlik ve tarama gibi sunduğu binlerce çözümden de faydalanabilir.
Kısaca özetlersek, Red Hat OpenShift, kurumsal uygulama geliştirme için Kubernetes konteyner düzenleyicisine dayanan, açık kaynaklı bir konteyner uygulama platformudur.
Red Hat Cloud Suite Nedir?
Red Hat Cloud Suite, hybrid cloud oluşturmak için ihtiyaç duyacağınız şeylerin bir araya getirilmesinden oluşur ve kullanıcılarına geliştirme, operasyonlar, BT yöneticileri ve iş kolları için kullanabilecekleri ortak bir arayüz sunar. Cloud Suite, bir bulut altyapısı oluşturmak, bulut tabanlı uygulamalar geliştirmek ve hibrit BT ortamlarında dağıtımları düzenlemek için kullanabileceğiniz şekilde entegre edilmiş Red Hat teknolojilerinin bir kombinasyonudur.
Bu kombinasyonun içinde, Red Hat OpenStack platformu, Red Hat Virtualization, Red Hat CloudForms ve Red Hat Satellite gibi Red Hat’in bütün bulut altyapı ürünleri bulunmaktadır. Ayrıca, yukarıda tanıttığımız Red Hat OpenShift platformu da Cloud Suite’in bir parçasıdır.
Red Hat Satellite, Red Hat Sertifikasyon süreçleri, Red Hat sınavları, CloudForms, Red Hat Ansible, Red Hat PAM (Process Automation Manager) ve daha fazla konu başlığını açıklayacağımız yazımızın ikinci bölümü için bloglarımızı ve sosyal medya platformlarımızı takipte kalın!