Dijital ilerleme, insanların ve işletmelerin öğrenme, bağlantı kurma ve büyüme biçimlerini değiştirdi. Birkaç yıl önce uzaktan online olarak çalışmak birçok endüstri için mümkün görünmüyordu, ancak bugün evden online çalışabilmek en büyük avantaj haline geldi. Küresel araştırma şirketlerinin hazırladığı raporlar, küresel iş gücünün %79’unun evden çalıştığını gösterdi. Şirketler giderek online iş gücünün ihtiyaçlarını karşılamak için virtual eğitimi öğrenip ve iş geliştirme stratejilerine entegre etmektedir. Ancak 20 yılı aşkın süredir gerçekleştirilen virtual eğitimlerin etkinliği ile ilgili bazı yanılgılar vardır. Virtual eğitim; online platformlarda, eğitmen liderliğindeki interaktif eğitim şeklidir. Virtual eğitim, e-öğrenme veya web semineri yaklaşımlarından tamamen farklı bir yöntemdir. Virtual eğitimler; etkin bir şekilde, fiziksel bir sınıfta sunulan tüm etkinlik ve yaklaşımları alıp online platformlara aktarmaktadır. Şimdi virtual eğitimle ilgili edinilmiş 10 yanılgının gerçekte nasıl olduğuna bakalım!
• Yanılgı: Kurumsal eğitimler yalnızca sınıf ortamında verilebilmektedir.
Gerçek: Virtual eğitimler yalnızca bireysel gelişmeyi değil organizasyonel gelişmeyi de hedefler. Alanında lider olan küresel firmaların tercih ettiği, kurumsal online eğitim platformlarımız da bu gerçeği destekler niteliktedir. Çalışanlarının teknoloji becerilerini desteklemek isteyen firmalar, virtual eğitimleri tercih etmektedir. Ayrıca evden online çalışmanın giderek arttığı günümüzde, online çalışan kişilerin kendilerini geliştirmeye devam etmeleri için birçok virtual eğitim seçeneği sunuyoruz. Online eğitimler, virtual eğitimler ve kurumsal online IT eğitim platformu olan Cloud Acedemy, kurumsal müşterilerimize sağladığımız uzaktan eğitim tiplerinden yalnızca birkaçı.
• Yanılgı: Virtual eğitim tek yönlü bir bilgi akışı içerir.
Gerçek: Virtual eğitim genellikle video serisi ve web seminerleri ile aynı başlıkta incelenir. Web semineri / video serileri ile ilgili kötü bir deneyim, kişinin virtual eğitime olan yaklaşımını bulanıklaştırabilir. Bu nedenle, virtual eğitimin ne olduğu konusunda net olmak ve tam potansiyelinin farkında olmak gerekir. İyi tasarlanmış virtual eğitimler, video eğitimi ile web seminerinin yol açtığı boşluğu doldurur. Eğitmen liderliğindeki eğitimin gücü, çevrim içi olmanın kolaylığı ve rahatlığıyla birleştirildiğinde öğrenme sonuçları önemli ölçüde gelişir. Virtual eğitimde katılımcılar, sadece eğitmenle veya birbirleriyle etkileşim kurma değil, aynı zamanda öğrenme deneyimlerini geliştiren online kaynaklara erişme fırsatına da sahiptir. Virtual eğitim hareketliliğinin günümüzün modern katılımcılarına sağladığı birçok avantajın yanı sıra katılımcılar, öğrenme sürecine evlerinin konforunda online şekilde devam edebiliyorlar.
• Yanılgı: Virtual sınıf eğitimleri, geleneksel sınıf eğitimlerinin kalitesini yakalayamaz!
Gerçek: Kaliteli bir eğitim programı, nasıl sunulduğundan bağımsız olarak her zaman kaliteli bir eğitim programdır. Yüz yüze gerçekleştirilen eğitimlerden aldığınız verimliliği virtual eğitimlerden de almayı bekliyorsanız, aynı zaman ve çabayı virtual eğitimleriniz için de göstermelisiniz. Ayrıca bu noktada eğitim veren kuruma da büyük bir sorumluluk düşüyor. Biz de bize düşen büyük sorumluluğun farkındayız. Uzun yıllara dayanan virtual eğitim deneyimimiz sayesinde, sizlere online sınıflarımızda orijinal içerik ve laboratuvarlarla sunduğumuz virtual eğitimlerimizde, kaliteden ödün vermiyoruz ve yatırımlarımızı ihtiyaçlarınıza uygun özel tasarım kaynaklarına yapıyoruz. Kaliteli bir program üretmek için, destek materyalleri, görseller, iletişim, etkileşim, iş birliği, senaryolar ve daha fazlası dahil olmak üzere tüm bileşenlere dikkat ediyoruz.
• Yanılgı: Online ortamda soft-skill eğitimler verilemez!
Gerçek: Ofisten çalışmanın yerini evden çalışmanın aldığı bu günlerde online ortam iletişimi ve online takım yönetimi gibi soft-skill beceriler çok önemli bir hale geldi. Çalışanların işlerinin doğası gereği; online sınıflarda eğitim almalarının geleneksel yöntemlere göre daha verimli olduğunu gösteren önemli çalışmalar mevcuttur. Örneğin; bir IT takım lideri, Managing People in Projects eğitimini online ortamda aldığında gerçek hayatta karşılaşacağı sorunları daha rahat deneyimler. Sınıf ortamında aldığı eğitimler sırasında sanal iletişime dair öğrendikleri ile online ortamda sanal iletişim hakkında öğrendikleri arasındaki verimlilik farklı gözle görülebilir.
• Yanılgı: Virtual eğitim, katılımcıların etkileşimini desteklemez.
Gerçek: İnsan doğasına uygun bir şekilde tasarlandığında, virtual eğitim kişiler arası etkileşimi artırabilir ve katılımcıları canlı öğrenme etkinliğinin ötesinde ilişkiler oluşturmaya teşvik edebilir. Daha genel baktığımızda, sınıf eğitimleri için aynı losyonlarda toplanmak zorundasınız. Aslında, sınıf eğitimlerinde bir bütünlük oluşturmak için birçok fedakarlıkta bulunuluyor: tek bir sınıfa ulaşmak için harcanılan zaman, konumu uygun olmadığı için alınamayan eğitim... Online ortamda gerçekleştirilen eğitimler sayesinde, katılımcılar dünyanın farklı yerlerinden aynı işi yapan ve kendini geliştirmek isteyen çalışanlarla tanışıyor. Katılımcılar network ağlarını bu sayede daha da genişletebiliyor. Virtual eğitimler tartışma panoları ve uygulama toplulukları gibi teknolojilerle harmanlamaya başladığında iş birliği ve küresel çalışma imkanları daha da çok artıyor.
• Yanılgı: Virtual eğitimlerde etkileşim yoktur.
Gerçek: Online eğitimler, geleneksel sınıf eğitimlere oranla daha çok etkileşim imkânı sunar. Bu noktada eğitim verene büyük görev düşer. Eş zamanlı iş birliği içeren egzersizlerle tüm katılımcılar konu ile ilgili görüşlerini sunarak iyi bir takım çalışmasını tamamlama imkânı bulurlar. Ayrıca 30 kişinin katıldığı bir sınıf eğitiminde herkesin konu ile ilgili fikrini söylemesine imkân yoktur. Ancak; çevrim içi gerçekleşen eğitimlerde beyaz tahtalar ve genel sohbet aracıları gibi araçları kullanmak katılımcıların, hemen her konuda ve nispeten daha kısa bir sürede her görüşünü “duymasını” sağlar.
• Yanılgı: Çalışanlar online öğrenmeyi sevmiyor.
Gerçek: Global Digital 2019, günde 1 milyondan fazla yeni kullanıcının internete katıldığını ortaya koyuyor. Facebook, LinkedIn, Whatsapp, Instagram, online olduğumuz bağlantının göstergesidir. Virtual eğitim, online bağlanabilirliğin ve dijitale geçişin faydalarını kapsar. Günümüzün iş gücü, teknolojiye daha meraklı ve teknolojiye ulaşım açısından daha rahat. Günümüzde çalışanlar, online bir sosyal ortamda kendilerini geliştirmekte ve “sosyal öğrenenler” olarak bilinmektedirler. Ustaca tasarlanmış virtual eğitim oturumları katılımı, etkileşimi artırabilir ve tüm katılımcılar arasında bir topluluk duygusu geliştirebilir. Dahası, virtual eğitim, tüm dünyadan insanların birlikte çalışmasına ve birlikte öğrenmesine olanak tanıdığı için kapsayıcılığı teşvik eder.
• Yanılgı: Virtual sınıfların bir avantajı, aynı anda yüzlerce insanın eğitim alabilmesidir.
Gerçek: Hepimizin bildiği gibi, çok geniş bir kitleyle aynı anda gerçek öğrenme ortamı yaratmak zor. Aynı anda eğitim alan kitle çok büyük olduğunda, iş birliğini nasıl teşvik edebilir ve içeriğe aşina olmaktan daha fazlasını nasıl sağlayabiliriz? Genel olarak, kitle büyük olduğunda, etkinlik bir öğrenme etkinliğinden çok bir sunum haline gelir. Katılımcılar, oturum sırasında öğrendiklerini uygulama ve değerlendirmekten çok tek taraflı bir bilgi akışına maruz kalır.
• Yanılgı: Öğretim materyalleri (lider rehberleri, katılımcı rehberleri) virtual bir sınıf için çok önemli değildir.
Gerçek: Virtual sınıf eğitimleri tercih ettiğimizde basılı materyalleri unutmaya eğilimliyiz. Bu bir hata. Katılımcıların not almak, alıştırmalara katılmak ve daha sonra üzerinde çalışmak için basılı bir katılımcı rehberine (“öğrenme günlüğü” olarak da bilinir) ihtiyacı vardır. Aynı zamanda eğitim verenler de tutarlı ve yüksek kalitede bir program sunmak için basılı bir kılavuza ihtiyaç duyarlar, böylece eğitim ve teknoloji yönetimini sürece entegre edebilirler.
• Yanılgı: Virtual eğitim bütünüyle geleneksel eğitimden farklıdır.
Gerçek: Geleneksel sınıf eğitimi ile canlı çevrim içi (virtual) sınıf arasında pek çok benzerlik vardır. Örneğin, katılımcılar aynı anda toplanır ve eğitmen içeriği kolaylaştırmak için slaytlar ve diğer öğretim materyallerini kullanır. Buna ek olarak, sınıfta başarılı olan katılım tekniklerinin çoğu virtual ortama da uygulanabilir. Ayrıca, iki eğitim şekli arasında birçok fark da vardır. Birincisi, virtual ortamda sınıf ortamında bulunmayan çeşitli iş birliği araçları (uygulama paylaşımı, çok kullanıcılı beyaz tahtalar, sohbet pencereleri vb.) vardır. Buna ek olarak, virtual çevrim içi programların süresi daha kısadır ve müfredat, ardışık günlere gruplanmak yerine daha uzun bir süre boyunca yayılabilir.
Eğitim maliyetleri düşürmek, işveren olarak kendinizi farklılaştırmak ve karbon ayak izinizi azaltırken üst düzey yeteneklerinizin gelişmeye devam etmesi için kurumumuzun sizlere sağlayabileceği virtual eğitimlere göz atın!
Detaylı bilgi için bize ulaşın:
info@bilginc.com
+90 212 282 77 00